Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17

Thread: Can't get Safemode, no f8, and Recovery CD d/n work???

  1. #1

    Default Can't get Safemode, no f8, and Recovery CD d/n work???

    Sorry--I see so many similar threads, but nothing spot on.

    Running Acer Aspire M3641 with 64-bit Windows Vista Home Premium. 4MB installed. 2 partition drive; one partition includes the OEM reinstall files. Machine has worked BEAUTIFULLY for a year...until today's blue screen.

    Blue screen unenlightening to me: 0x0000007B (0xFFFFF98000A069E0, 0xFFFFFFFFC0000034, 0x0000000000000000, 0x0000000000000000)

    On restart, F8 does NOTHING. Only options are Del (leading to Acer setup options) and F12 (boot device menu). Any effort to reboot leads to black "Windows Error Recovery" screen, with only "launch startup repair" and "start normally" as options. I can't change the option at all with arrow keys, so "launch startup repair" happens automatically. It fails quickly, bringing me to the same blue screen.

    I made a Windows Recovery CD per instructions here. Gave CD/DVD priority first thru the boot device menu, then by changing BIOS. NOTHING HAPPENS DIFFERENTLY. Even burned a 32-bit version in case I was going insane. Same result.

    The above is pretty much the limit of my programming prowess.

    Surely there's SOME way to run chkdsk??? My wife is freaking out over her work...heeelp!!!

  2. #2
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Phoenix, AZ US
    Posts
    4,367

     

    Hit a key to continue booting from the disc when prompted.

    Still not working? Lets resuce any important data:
    Rescue Data w/ Ubuntu

  3. #3

     

    Egads, straight to Ubuntu? Please say it's not so! Is that really all there is??

    Trust me, I hit a million keys to get it to boot from CD. And the ISO image is good--i checked it on another machine.


    I'll start downloading 64-bit Ubuntu now, I guess...
    Last edited by Swimmie1; July 23rd, 2010 at 03:12 AM. Reason: Automagically-merged double-post.

  4. #4
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Phoenix, AZ US
    Posts
    4,367

     

    Nope, you just need it to rescue data.

  5. #5

    Default data rescue

    One niggling question: will going through the data rescue process--specifically, force-mounting the drives--in any way compromise future efforts to fix the problem? I'm not conceding defeat am I?

  6. #6
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Wiltshire, England
    Posts
    9,306

     

    Using Ubuntu in "Run without changing your system" mode from the CD, does what it says on the tin.
    It's a sensible precaution to rescue your personal files before attempting repair of the system. The ultimate last-ditch repair is "factory reset" which will lose all your data.
    We'll try to help you avoid that, but best be prepared lest it proves unavoidable if all else fails.
    Terry

    Baker of fine scones.



    Please keep requests for help in the forums where everyone can see them, not in Private Messages.
    Posting a plea for help or information in the forum, will be seen more quickly by a widely experienced audience.
    A solution in the forum could also be useful to other future visitors, so PLEASE, no private requests. (they won't be answered !)

  7. #7

     

    When it rains, it pours...

    I've spent the last 24+ hours struggling with Ubuntu, which simply refuses to load cleanly. It hangs right when it gets to where the main graphical menu should be, and from what I gather, I'm not the only one...apparently Ubuntu is flummoxed by common, everyday nVidia graphics cards. Kinda surprised by that. None of the workarounds has worked yet. Now I'm about to try Puppy Linux.

    It seems crazy that I'm practically teaching myself linux, but there you are.

    Still plugging away....

  8. #8
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Phoenix, AZ US
    Posts
    4,367

     

    With the new Ubuntu release it doesn't bring up the menu right away. Instead its got a timeout that well load the installer unless you press a key to display the menu instead.

    Graphics and wireless is one of LInux's weaknesses. Quite simply, any distribution well do as long as you can get the ability to copy files.

  9. #9

    Default Update-- many developments

    I gave up on running Ubuntu on my machine. No one seems to have a solution (that I can implement, anyway) to whatever disagreement there is between Ubuntu and (probably) my nVidia card. I got it to load to the graphical desktop, then keyboard and mouse freeze. Same with Puppy Linux.

    In the meantime, however, I succeeded in solving other problems. By changing the support for legacy USB peripherals, I got the machine to load the Vista Recovery CD correctly!

    Then the problem became apparent: after trying to run System Repair, I got "A hard disk could not be found. If a hard disk is installed, it is not responding." Chkdsk couldn't find a c: drive.

    Fearing the worst, I removed the HDD and took it to work. I took my 32-bit work desktop apart (after everyone else left!) and swapped HDDs, then booted from the Recovery CD. It found my OS on my HDD, and then I ran Chkdsk -- the drive is in perfect shape! I swapped SATA cables...still works, so that cable isn't the problem. I accidentally ran System Repair, which worked for quite awhile before "failing" with detailed error messages. I only ran it once, though. Can I even repair 64 bit Vista from within the 32-bit recovery disk????.

    Then I booted Ubuntu 32-bit without a problem, found my HDD easily (!), and most important, determined I can easily recover those recent files that hadn't been backed up.

    So now:

    1. Can I keep running System Repair on my 64-bit Vista from within my little jury-rigged 32-bit machine? And should I?

    2. It seems to me like my home machine really has a hardware problem, if it isn't "finding" my HDD. I tried a different SATA port; that wasn't it. I've ruled out the SATA cable. At this point, do I simply have to bring it to a tech with the diagnostic equip to tell me if it's another cable, or the HDD controller, or whatever?

    3. Or is it still possible that my home machine isn't "finding" the HDD because of Windows corruption? It doesn't seem like it to me, since the machine at work found the HDD just fine.

    THANKS FOR READING ALL THIS!!!

  10. #10
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Wiltshire, England
    Posts
    9,306

     

    Do you have another HDD you can plug into the faulty PC to check whether the BIOS detects it ?
    If not it sounds like the mobo has a problem.
    Terry

    Baker of fine scones.



    Please keep requests for help in the forums where everyone can see them, not in Private Messages.
    Posting a plea for help or information in the forum, will be seen more quickly by a widely experienced audience.
    A solution in the forum could also be useful to other future visitors, so PLEASE, no private requests. (they won't be answered !)

  11. #11

     

    I'll try the reverse HDD swap tonight.

    Any thoughts on the question of repairing Vista 64-bit using the "system repair" on a 32-bit recovery CD?

  12. #12
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Wiltshire, England
    Posts
    9,306

     

    It should say "not compatible with this OS" and stop if you've got the wrong recovery ISO for the OS you want to fix.
    Terry

    Baker of fine scones.



    Please keep requests for help in the forums where everyone can see them, not in Private Messages.
    Posting a plea for help or information in the forum, will be seen more quickly by a widely experienced audience.
    A solution in the forum could also be useful to other future visitors, so PLEASE, no private requests. (they won't be answered !)

  13. #13

    Default Update

    1. I swapped HDDs in my home machine. Went to setup and saw that BIOS does recognize each drive (old or new) by its different model number, plugged into the correct SATA port. So, at least at this basic level the drives are being recognized.

    2. Nonetheless, when I boot to the Windows recovery CD, it still doesn't see a HDD attached, with either HDD. Got a command prompt and tried C: and chkdsk c: /f and got "The device is not ready" and "Cannot open volume for direct access."

    3. You're correct about system repair. Back on my jury-rigged 32-bit machine, the 32-bit recovery CD told me it couldn't recognize the OS on my HDD.

    4. I tried booting the 32-bit wrk machine off my home HDD, just for kicks. Unlike at home, it DID offer up the startup repair window and DID make some efforts at repair. Now, I really can't imagine how Vista 64b was going to repair itself on a x86 machine, but anyways.....Each effort produced the same error messages:

    Startup Repair V2
    Problem Signal01: Auto Failover
    Problem Signal02: 6.0.6000.16386.6.0.6001.18000
    Problem Signal03: 3
    Problem Signal04: 131974
    Problem Signal05: BadDriver
    Problem Signal06: BadDriver
    Problem Signal07: 0
    Problem Signal08: 3
    Problem Signal09: WrpRepair
    Problem Signal10: 0
    OS: 6.0.6000.2.0.0.256.1
    Locale: 1033


    Latest thoughts? I think I really need to be able to run 64b recovery CD on this HDD, but my home system just won't allow it. It just doesn't seem to recognize any HDD past the BIOS setup menu.


    Addendum:


    Also: when I run startup repair from home 64b machine, on original HDD (now that we know the HDD itself is fine), the error messages change as follows:

    Problem Signature 04: 65537
    Problem Signature 05: unknown
    Problem Signature 06: NoHardDrive

    Problem Signature 09: unknown
    Problem Signature 10: 1168
    Last edited by Swimmie1; July 29th, 2010 at 01:26 AM. Reason: Automagically-merged double-post.

  14. #14
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Phoenix, AZ US
    Posts
    4,367

     

    Ok, BIOS says it detects hard drive, Windows disc doesn't. Chkdsk runs fine? Ok...

    Try resetting your BIOS settings to the default setup, and see if a newer BIOS is available for your machine.

    That failing, if you're sure its not the mobo or hard drive and if your datas rescued do you have a Windows install disc? Boot up Ubuntu on the machine where you can boot it and completely wipe out the partitions on the drive. This should allow you to re-install Windows.

  15. #15

     

    I'll do the default BIOS settings and look for an update (I'm not hopeful). Tho' I do wonder what could have changed re: BIOS to make what was a completely stable system blow up like this.

    You mention, "if you're sure it's not the mobo." I don't know if I am. I'm wondering how I might troubleshoot to rule the mobo out.

    I did just find my windows install discs--2 of them. Now, this machine also had all the OEM software on a separate partition. Am I correct that that's all pretty much out the window (oops, unintended pun) now? Just wipe it all and restart with Windows Vista alone?

    Thanks again for your continuing help. At least I'm getting somewhere now, and I've got my data...

Similar Threads

  1. Vista Recovery will not work, please help
    By 1inchwarrior in forum Other NeoSmart-Related Support
    Replies: 2
    Last Post: December 15th, 2009, 01:56 AM
  2. Recovery Disk Downloads won't work
    By anthony2259 in forum Other NeoSmart-Related Support
    Replies: 3
    Last Post: December 2nd, 2009, 10:48 PM
  3. Will the recovery disk work?
    By Colossos159 in forum Other NeoSmart-Related Support
    Replies: 1
    Last Post: March 26th, 2009, 05:50 AM
  4. Replies: 6
    Last Post: November 7th, 2008, 06:41 PM
  5. Boot XP in safemode??
    By darwin323 in forum EasyBCD Support
    Replies: 6
    Last Post: August 10th, 2007, 10:25 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •